Vad gör man i Malung?

Malung är en ort som säkert många i Sverige har hört talas om. Trots detta är det nog ytterst få som besökt denna lilla stad i mellersta Sverige. Malung ligger i Dalarna i Sälen-Malungs kommun och har endast 5 000 invånare. En av anledningarna till att Malung är ett namn som många svenskar känner igen är kanske för att orten ligger nära just Sälen. Sälen är som bekant ett populärt ställe när det gäller skidåkning, och är en av de vanligaste orterna att besöka under sportlovet. Malung kan också vara känt för att det är en väldigt gammal stad. Den omnämns i skrift redan 1177 och är därmed den äldsta staden i hela Dalarna. Staden är en av de städer på den svenska landsbygden som inte har någon direkt negativ befolkningstillväxt. Sedan år 2000 har befolkningen endast minskat med ca 50 personer.

Malung är en stad i Dalarna med rik historia

Malung och dess aktiviteter

En av alla de industrier som vuxit fram i Malung är Jofa, ett företag som är känt bland de som någon gång utövat ishockey. Jofa var en gång i tiden en ledande tillverkare av ishockeyhjälmar. Deras produkter har används av några av världens bästa spelare, inklusive Peter Forsberg och Wayne Gretzky. Sedan 2004 är Jofa dock en del av Reebok, som ägs av Adidas, ett av världens största företag för sportkläder. I Malung syns idag inga spår av Jofa, så när som på ett lager. Jofa är ett av de företag som är ett resultat av ortens skinnindustrier, och än idag finns det många skinntillverkare i området.

Malung är dock fortfarande en ishockeystad, trots att laget inte har något stort lag som är med i Elitserien eller Allsvenskan. På orten ligger dock Sveriges första hockeygymnasium för tjejer. Förutom sport så är staden också känt för att vara den ort där Dreamhack anordnades första gången. Dreamhack är enligt Guinness rekordbok världens största datorfestival, där tusentals besökare varje år samlas för att spela spel tillsammans.