Bowling i Sverige

År 1909 öppnade bowlingsalongen på Hotell Regina i Stockholm, och denna amerikanska sport hade därmed gjort sitt intåg i Sverige. Även om sporten som sagt räknas som amerikansk, var det faktiskt holländska och brittiska invandrare som tog med sig iden om att slå ner käglor med ett klot från sina hemländer. Man kallade inte detta spel för bowling utan för kägelspel och det var vanligt förekommande i nordöstra delstater ca 1825. Bowlingen skulle komma att utvecklas i USA under de kommande årtiondena. Det amerikanska bowlingförbundet bildades 1901 och den svenska motsvarigheten år 1930. Flera klubbar i Sverige hade dock startat en bowlingsektion redan på 10-talet, bland annat AIK.

Bowling som sport och nöje i Sverige

Svensk bowling genom åren

Sporten bowling fick ganska snabbt fäste i Sverige och blev mycket populär. Det byggdes flera hallar under 50- och 60-talen, och många svenskar började spela regelbundet. Det var på den här tiden främst en sport som var populär bland män, och detta gäller fortfarande bland de som spelar bowling just som en sport och inte som ett nöje. En av anledningarna till detta är att man helst ska använda ett tungt klot eftersom man då lättare slår ner många käglor. Det har dock funnits många svenska kvinnliga bowlare, bland annat Lena Sulkanen som blev vald till årets idrottskvinna 1983.

 

Bowling är idag främst sett som en typ av nöje snarare än som en typ av sport. I de flesta bowlinghallar spelar och tränar förvisso också en klubb, men på kvällarna och helgerna är det främst bowling som nöje som gäller. Bowling är dock en aktivitet som ger en del motion, och de flesta som har spelat märker att man till och med kan få lite träningsvärk, främst då i armarna. Det finns 250 bowlinghallar i Sverige, så de flesta i landet har nära till detta spel om man känner sig sugen att testa. När man spelar bowling så rekommenderas det att man är max fyra personer per bana, eftersom man då hinner med nästan två serier var på en timme. Priserna varierar ganska kraftigt, men omkring 300 kronor per bana och timme brukar vara vanliga priser.